Liderul inovațiilor educaționale în Moldova

13-06-2017 DRÄXLMAIER Bălți își prezintă succesul de implementare al învățământului dual la "Moldova Automotive Days 2017" de la Chișinău.

Moldova, 13 iunie 2017. Grupul DRÄXLMAIER și-a asumat rolul de lider în implementarea internațională a modelului de succes al învățământului dual începînd din 2012. Noi considerăm educația contemporană, orientată spre cerințele pieței muncii, să fie o investiție bună – în viitorul persoanei și al țării. Având o experiență bogată de 40 ani de investiții în învățământul avansat din Germania, DRÄXLMAIER  a introdus asemenea programe și în republica Moldova, România, Tunisia, China, Mexico și Macedonia. Astfel, DRÄXLMAIER  deschide perspective de viitor pentru tineri și le oferă oportunități de dezvoltare în țara natală. Urmând exemplul DRÄXLMAIER, au apărut și alte programe de instruire postliceale tehnice vocaționale în colaborare cu entități ai industriei private din Moldova.

”Noi considerăm calea cea mai sigură de a avea angajați de calificare înaltă, care răspund cerințelor și intereselor noastre - investiția în educația lor. Noi suntem mîndri, că DRÄXLMAIER a fost inițiatorul acestui învățământ vocațional tehnic în Moldova. Investind în ateliere și echipament modern, în instructori calificați și programe atractive pentru ucenici, în burse și facilități, noi avem așteptări mari. Noi deja vedem și rezultate – majoritatea absolvenților programului de ucenicie au intrat pe liniile de producție și demonstrează, că investiția noastră se întoarce prin calitatea procesului de producție", a declarat Guido Meinelt, Administratorul DRÄXLMAIER Bălți în Moldova.

DRÄXLMAIER  a jucat rolul de pionierat, inițiind  învățământul dual în Moldova în 2014. Partenerul nostru de cooperare este școala profesională Nr.5. Programul de ucenicie constă în pregătire teoretică și practică. DRÄXLMAIER Group pune la dispoziția ucenicilor săli de studiu și ateliere de lucru bine echipate pentru punerea în funcțiune reușită a materialului teoretic însușit. În cooperare cu Ministerul Educației, ucenicii studiază tehnologia și etapele procesului de producție, logistica materialelor și depozitelor, cît și mecatronica. În procesul de studiu sunt folosite standarte, care asigură un nivel ridicat al învățământului și abilităților dezvoltate. Ucenicii au posibilitate să aleagă una din cele trei specialități: Electromontor utilaje de dispecerat și teleautomatică, Operator maşini-unelte automate şi semiautomate și Operator depozite mecanizate și automatizate. Ucenicii sunt asigurați cu îndemnizație lunară, transport și hrană pe parcursul întregii perioade de studiu. Studiile durează un an. La finalul lor toți absolvenții au prioritate la angajare în echipa DRÄXLMAIER.

Cea mai mare parte din cei circa 60 absolvenți din 2015 și 2016 deja s-au alăturat familiei DRÄXLMAIER. Cea de-a treia generație de ucenici este în prezent în proces de examinare. Implicarea companiei noastre în susținerea învățământului dual vocațional tehnic va continua și în 2017-2018. Grație succesului proiectului în anii precedenți, noi vom susține următoarea generație de circa 60 ucenici. 80% din locuri sunt planificate pentru specialitatea ”Operator maşini-unelte automate şi semiautomate”.

"Formarea profesională prin sistem dual reprezintă viitorul în calificarea resurselor umane din Republica Moldova. Prin intermediul acestei alternative de instruire, formarea profesională va deveni mai atractivă în rândul tinerilor, aceștea beneficiind de o instruire practică în ateliere echipate la cel mai înalt nivel, familiarizare cu cultura organizațională a unei companii și posibilități de angajare conform specialității. O colaborare strânsă între mediul de afaceri și instituțiile de invățământ este cheia succesului pentru asigurarea unui sistem educațional modern, direcționat spre pregătirea specialiștilor necesari pe piața muncii", a declarat Vadim Bubulici, managerul de dezvoltare a personalului companiei.

In plus, DRÄXLMAIER în republica Moldova a participat în proiectarea curriculei pentru un nou program de studiu universitar ”Ingineria și Managementul în Transportul Auto”. În jur de 100 tineri își fac studiile la această specialitate în cadrul Universității de Stat ”A.Russo” din Bălți, anii 1-4. Șase cei mai buni studenți din fiecare an obțin bursa lunară și posibilitatea de a petrece practica de vară plătită la compania noastră. Această practică de vară îi ajută să valorifice studiile teoretice lucrând cu echipament modern și crește șansele lor de a obține un job de calificare înaltă la ei acasă.

Studenți din anii diferiți își fac practica de vară la DRÄXLMAIER în prezent. Două din fete au împărtășit experienta lor de studii cu noi. Rodica Preașca este o studentă în anul doi și a decis să intre la această specialitate ca rezultat al prezentării DRÄXLMAIER, pe care a văzut-o și i-a părut cea mai bună variantă. Ea a reușit să obțină premiul întâi în competiția comunicărilor științifice la universitatea Târgoviște, România. Tema, care i-a adus succes, a fost ”Impactul metodei poka-yoke asupra proceselor tehnologice”. Studenții de la Bălți au obținut cele mai multe premii la această competiție. Transportul lor tur-retur la Târgoviște a fost rambursat de DRÄXLMAIER.

Mihaela Gherman este o studentă în anul trei la aceeași specialitate, pe care a ales-o grație sfatului rudelor, care sunt angajații DRÄXLMAIER. Ea a fost foarte impresionată de competițiile anuale pentru obținerea burselor, unde candidații primeau sarcini creative și li se cerea să-și demonstreze inventivitatea. Ea a pregătit cu această ocazie proiectul ”Automobilul viitorului”, de care se mândrește.

Ambele fete apreciază, că programul de studii le permite să învețe germana timp de patru ani, să aleagă specializarea după primul an de studii: Logistica sau Ingineria, să studieze toate subiectele tehnologice și economice și să obțină cunoștințe și să dezvolte abilități, pe care acum le pot implementa în timpul practicii de vară.

Astfel, învățământul dual vocațional contribuie la: 

  • Programe atractive de studiu pentru tineret cu posibilitatea de a rămâne să lucreze în țara natală
  • Un serviciu asigurat pentru ucenicii cu performanțe bune
  • Instructori înalt calificați cu o experiență bogată
  • Modernizarea curriculei și facilităților de studiu
  • Intrare ușoară - seminare și școlarizări inițiale pentru o conexiune mai rapidă cu procesul de producție
  • Extinderea forței de muncă calificate în industria automotivă
  • Conexiune comodă cu centrul de instruire – transportarea asigurată
  • O atmosferă plăcută de lucru – abordare cu respect și corectitudine
  • O comunitate puternică - spirit de echipă consolidat prin activități de recreere comune

Informație generală

Despre
Grupul DRÄXLMAIER

Grupul DRÄXLMAIER furnizează celor mai importanţi producători de automobile sisteme de cablaje moderne, interioare premium, componente electrice şi electronice și sisteme de stocare pentru asigurarea mobilității electrice. Combinația de competențe de bază în zonele interioare, electrice, electronice și sisteme de stocare este unicală în industria automotivă. Prin urmare, compania acoperă întregul lanț de producție, de la ideea inițială, prin proces de dezvoltare și producție și până la, în secvență, livrarea produselor pe liniile de asamblare a producătorilor de automobile premium.

Inventatorul cablajului adaptat necesităților clientului, Grupul DRÄXLMAIER dezvoltă tehnologia inovatoare a cablajelor, componentelor electrice și electronice, toate direct in-house. Aceasta include sisteme de cablaje de înaltă tensiune, sisteme de gestionare a acumulatoarelor și distribuitori inteligenți de energie. DRÄXLMAIER lucrează asupra mobilității viitoare fără emisii de gaze prin soluția sistemelor de stocare de tensiune joasă și tensiune înaltă. Fiind un lider de piață pentru sistemele interioare în automobile de clasa premium, Grupul DRÄXLMAIER furnizează producătorilor iluminare ambientală, console centrale, panouri de uși și de instrumente, cât și module complete de uși și cockpit.

Grupul DRÄXLMAIER este furnizor automotiv internațional având în jur de 65 fabrici în peste 20 de țări. Fondată în Germania în 1958, compania are în jur de 72.000 de angajați la nivel mondial. Fiind o afacere de familie, gândirea responsabilă și cu accent pe viitor întotdeauna au stat la baza succesului ei economic. Este elementul de bază al strategiei să-și proiecteze afacerea și procesul de producție, cât și produsele, într-o manieră durabilă și astfel să mărească competitivitatea companiei pe termen lung. În plus, DRÄXLMAIER se angajează să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

În 2021, Grupul DRÄXLMAIER a generat vânzări de 4,6 miliarde euro. Fiind membrul Topului 100 de furnizori de automotive, printre clienții renumiți ai companiei se numără Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mercedes-Benz, MINI, Porsche și VW, precum şi producători californieni de automobile.